Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Свежите инициативи в областта на предприемачеството

Деница Симеонова, Стоил Стоилов, Николай Николов, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Investbook, 08.03.2017

От ляво на дясно: Николай Николов, Деница Симеонова и Стоил Стоилов. Снимка: Bloomberg TV България От ляво на дясно: Николай Николов, Деница Симеонова и Стоил Стоилов. Снимка: Bloomberg TV България

Темата в днешното издание на Investbook с Велко Каменов бе лидерството, предприемачеството и инициативите, които го подкрепят. Гости в студиото бяха Деница Симеонова, Стоил Стоилов и Николай Николов от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (Association of Bulgarian Leaders and Entrepreneurs, ABLE).

В началото на разговора фокусът бе насочен към предмета на дейност на ABLE. „В началото организацията започва като инициатива на студенти, завършили лятната предприемаческа програма на Фондация „Америка за България“. Всяка година от 2010 фондацията е изпращала по 30 студента на петседмично обучение по предприемачество в САЩ. През 2010 се завръща първия випуск, като през 2011 те решават да основат НПО, в която да поддържат връзка едни с други и да развиват предприемачески и други проекти, като целта е развитие на обществото в България“, разказа Стоил Стоилов.

„Една от първите инициативите на ABLE е „Библиотеката на предприемача“, която представлява физическа библиотека с книги по предприемачество, която в момента се намира в coworking пространството betahouse. Целта бе да съберем такива книги, които да са на разположение на хора, които искат да се образоват по тази тема“, добави гостът в студиото.

„Проект, който също започна доста отдавна и в момента е в разгара си, е Leader Talks. Това е един вдъхновяващ формат, в който предприемачи и хора от бизнеса говорят пред аудитория за това, как са постигнали тези успехи и отговарят на въпросите на публиката по различни теми, което очевидно е необходимо днес. Ние вярваме, че трябва да се обръща внимание на личния аспект, затова въпреки че има много инициативи на колеги предприемачи и други организации, според нас няма някакво натрупване, защото различните проекти успяват да намерят своето място и да захранят нуждата на определен тип млади хора“, заяви от своя страна Деница Симеонова.

„Има съживяване в предприемаческата екосистема в България. Има много инициативи, има много coworking пространства, където се събират стартъпи, има изобилие от финансиране за започващи компании“, отчита Стоилов.

Какво представлява инициативата ABLE Mentor? “Това е една програма за индивидуално менторство, насочена към ученици от 10 и 11 клас. Ние им намираме ментори от бизнеса, в зависимост от проекта, който ученикът иска да направи, с които ние ги свързваме. Програмата е 3 месечна, като в рамките на това време менторът и ученикът работят заедно по проекта“, разказва на свой ред Николай Николов.

“Това е един по-скоро социален проект, който съществува вече 3 години, като сега започваме третия сезон в София, като освен там проектът съществува в още 5 града. Новото е, че стартираме сезон в Пловдив“, допълва той.

Подробности за инициативите на ABLE и коментар за предприемаческата почва у нас вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook