Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

На колко скорости ще върви Европа

Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch, Investbook, 07.03.2017

Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от причините да започне да се говори за Европа на няколко скорости е въпросът с проблемите на кои страни ще се съобразява вземането на решения в ЕС. Това коментира икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов в ефира на Investbook с Велко Каменов. 

След 2010 голяма част от решенията вземат предвид ситуацията в южната периферия – Испания, Италия, Гърция, Португалия. От друга страна съществува конфликтът с различните вътрешни политики, в зоните на които страните имат свободата да вземат самостоятелни решения, отбеляза той. 

По думите на икономиста въпросът е как да бъдат решени конфликтите, когато страните настояват всяка да запази собствената си вътрешна политика, а очевидно това влиза в конфликт с вътрешна политика на друга страна. 

Според него най-лошият сценарий е да има привидно съюз, но всъщност всеки да регулира по свое усмотрение, като някои прехвърлят цената на другите. В един момент тези противоречия стават толкова силни, че съюзът спира да функционира, допълни той. 

Богданов коментира още къде остава България в тази политическа обстановка. "Ако няма повече интеграция и имаме само общ пазар, това до някаква степен е добре. В същото време обаче трябва да отчитаме, че в глобалната икономическа картина тежестта имат значение", посочи той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook