Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Икономическият популизъм в предизборните платформи

Стойчо Стойчев, политолог, Investbook, 06.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар за различните икономически платформи на политическите партии в светлината на предстоящите парламентарни избори направи в предаването Investbook с водещ Велко Каменов политологът Стойчо Стоев.

„Прави впечатление, че в тази предизборна кампания акцентът е изключително силно поставен върху социалната сфера, което бихме могли да класифицираме като популизъм дотолкова, доколкото тези обещания не са свързани с ясни разчети от къде ще дойдат парите за тези плащания. Някои от основните претенденти за доверието на избирателите като БСП и „Воля“ на Веселин Марешки предвиждат индексация на пенсиите, което имплицитно означава тяхното увеличение. В момента бюджетът на НОИ е в дефицит, а ако това обещание се реализира, това ще доведе до още по-голям дефицит по сметката на НОИ, което значи по-голям товар за държавния бюджет и евентуални бъдещи дефицити, които отнякъде трябва да се финансират“, каза Стоев.

„Обещанията вече са по-смели и по-технически звучащи, без да имат обаче своята техническа обосновка. Например когато се говори за 650 лв. минимална заплата (обещана от ГЕРБ – бел.ред.), трябва да си даваме ясна сметка, и това трябва да е залегнало в анализа на ГЕРБ, че това ще доведе до ръст на младежката безработица. Ако наблюдавате пазара на труда в момента, започващите млади кадри в който и да е бизнес, стартират на заплати около тези и дори по-ниски нива, като, разбира се, част от възнаграждението се формира от опита. Тези неща, предполагам, не са тайна за икономическите екипи. Така че, когато говорим за минимален доход, трябва да си даваме сметка до какво евентуално ще доведе той“, категоричен бе гостът в студиото.

„Интересно е от къде ще се финансират програмите за безлихвени заеми за млади семейства, които и БСП, и „Воля“ предлагат. Това, бих казал, е една добра мярка, не толкова популистка, защото ще стимулира пазара за недвижими имоти и търсенето на кредитни инструменти, което би могло да съживи икономиката и това да се отплати чрез по-висок икономически растеж“, допълни политологът.

Подробен коментар по тези теми, както и съпоставка между политическите процеси у нас и по света вижте във видеото:

 

 


 

Последни новини
Още от Investbook