Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как се развива франчайзинг пазарът в България

Веселин Димитров в Investbook, 03.03.2017

Веселин Димитров, съосновател на консултантска компания franchising.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселин Димитров, съосновател на консултантска компания franchising.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Броят на франчайзинг компаниите в България расте с 15-20% на годишна база. Съизмерими с България държави имат 400 - 500 работещи франчайз вериги, а у нас те са около 40, което означава, че потенциалът е много голям и няма накъде да вървим, освен към увеличаване на веригите. Това каза Веселин Димитров, съосновател на консултантска компания franchising.bg в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.  "Не очакваме голям бум през следващата година, но засиленият интерес ще се задържи трайно".  

Винаги хранителните франчайзи са водещи във франчайзинга, както по света, така и в България, но любопитното е, че има наченки на промяна на пазара, каза Димитров.

Световната франчайз федерация посочва, че в САЩ над 50 % от потребителските стоки се продават чрез франчайз компании, а останалата част от света върви по същия път, каза още гостът.  

"Във франчайзинг бизнеса, ако се прави правилно, има конкурентни предимства, които го изстрелват напред много бързо. Все повече хората се обръщат към франчайзинга, защото дава голяма доза сигурност". 

Какви са основните ползи, които търси компания, която прибягва към франчайзинг модела? Как франчайз веригите се развиват лавинообразно в сравнение с конвенционалния бизнес? За какво трябва да се внимава при отварянето на франчайзингов обект? Защо не трябва да се търси по-малка франчайзингова такса, а да се потърси повече добавена стойност в нея и какво означава това? За колко години можем да очакваме да се възвърне инвестицията ни във франчайзингов обект? 

Целият коментар вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook