Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Социалното предприемачество в България набира скорост

Явор Гочев и Йорданка Телкиянова в Investbook, 02.03.2017

Йорданка Телкиянова и Явор Гочев, Обединени идеи за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йорданка Телкиянова и Явор Гочев, Обединени идеи за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните четири-пет години се наблюдава бум и развитие в положителна насока на интереса към социалното предприемачество. Това каза Явор Гочев от Обединени идеи за България в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Гочев гостува в предаването заедно с Йорданка Телкиянова от Обединени идеи за България по повод старта на Специализиран курс, посветен на социалното предприемачество, в Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". 

"От едната страна стои бизнесът, а от другата страна социалният сектор, хората които се опитват да разрешат социални проблеми. Социалното предприемачество представлява един хибриден модел - използва всички най-добри бизнес практики, за да бъде едно начинание устойчиво, социалните предприемачи се опитват да решат един социален проблем. Така двата свята се сливат в едно. Социалните организации имат голям проблем да бъдат устойчиви, а бизнесмените се опитват да генерират печалби без да мислят толкова за разрешаване на социални проблеми", обясни Гочев. 

Инвеститорите разбира се търсят възвращаемост, но се наблюдава тенденция на повишаване на разбирането, че е важно бизнесът да има и социален ефект, каза още гостът. "Инвеститорите започват да търсят и да намират социални проекти, в  които да инвестират". 

"От една страна самите социални организации могат да бъдат финансово устойчиви, като разработват продукт, който да продават и едновременно с това да променят обществото и да решават проблеми. Но от другата страна, ако се позиционират правилно и се свържат с точните хора, биха могли да намерят и финансиране от различни места за осъществяване на своите идеи", допълни събеседникът.

"За щастие много от големите компании започват да осъзнават, че има смисъл в това не само да се печелят пари, но и да се правят крачки в посока развиване на обществото и много компании започват да заделят фондове, специално предназначени за корпоративна социална отговорност", каза от своя страна Йорданка Телкиянова. 

"В момента се наблюдават много интересни инициативи, подети от гимназисти, и наистина много се радвам, че от такава ранна възраст - 11 - 12 клас - децата виждат даден проблем, рамкират го и предизвикват промяна. Това много ни радва".  

Курсовете по социално предприемачество се провеждат всеки четвъртък от 18,30 часа в зала 300 на Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", а лекциите са отворени, както към студенти, така и към хора извън университета, подчерта Телкиянова.

Кои са успешните примери от България в областта на социалното предприемачество? Кои са лекторите и тематичните области в курса?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook