Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Да се трансформираш или да загинеш – дилемата пред Запада

Мартин Табаков, политически анализатор, Investbook, 23.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Въпроса за перспективите пред САЩ, Великобритания и света като цяло в светлината на политиките на Доналд Тръмп и Тереза Мей и волатилните геополитически процеси коментира в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов политическият анализатор Мартин Табаков.

Западът трябва да се предефинира, ако иска да оцелее

„Във Великобритания очевидно има желание за ревизия на икономическата либерализация. Същото това нещо е синдром и при Доналд Тръмп. Целият този икономически протекционизъм, благодарение на който той спечели, и то не с малко, както и интровертната външна политика, която той разглежда единствено като разход, бележат коренна промяна в това пространство, което наричаме „Запад“. Всичко това ни подсказва, че западната цивилизация трябва да се предефинира, ако иска да оцелее“, коментира Табаков.

По какво си приличат Тереза Мей и Маргарет Тачър

Поставен бе акцент и върху казуса за бъдещето на Великобритания след предстоящото задействане на чл. 50 от Лисабонския договор. „Трябва да дадем време на Тереза Мей, за да видим какъв ще е подходът й – мек или твърд Brexit. Въпреки че, честно казано, нещата отиват към hard Brexit. Тя си прилича с Маргарет Тачър по едно нещо – силното лидерство. Това, което Мей успя да направи, е да се опита да загатне под каква форма вижда бъдещото икономическо сътрудничество с ЕС, като най-вероятно става дума за някакво споразумение за свободна търговия. Лично аз не мога да си представя как тази глобална Великобритания ще може да се бенефицира от съюза по същия икономически начин, ако компрометира членството си“, обобщава гостът в студиото.

Никой не може да обвини Тръмп, че не изпълнява обещанията си

Политическият анализатор прехвърля погледа си и зад океана, коментирайки действията на новоизбрания глава на Белия дом Доналд Тръмп. „Никой не може да обвини Тръмп, че е обещал нещо в предизборната си кампания, което не е тръгнал да изпълнява. Но все още има неща, по които той не е взел отношение. Пример за това е ядрената сделка с Иран, за която той едва ли не ритуално се кълнеше, че разруши, когато бъде избран за президент, а това най-вероятно няма да стане.

От Русия с любов

Табаков коментира и думите на руския първи дипломат Сергей Лавров, който заяви, че отговорността за бежанците не трябва да бъде колективна, а следва да бъде носена от държавите, месили се във вътрешните работи на страните от Близкия изток, непряко визирайки по този начин Съединените щати. „Ако ще правим дисекция на причините, довели до бежанския поток, част от тях са химическото оръжие, което използва Асад и руската авиация, спомогнала за процеса. Тоест отговорността няма еднозначен субект“, категоричен е гостът в студиото.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook