Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Пътят на една българска куриерска компания към външните пазари

Данаил Данаилов, член на Съвета на директорите на Speedy, Investbook, 22.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Обзор на текущите динамики на пазара на куриерски услуги и ролята на една от водещите български компании в него направи в предаването Investbook с водещ Велко Каменов членът на Съвета на директорите на Speedy Данаил Данаилов.

В началото на разговора Данаилов постави фокуса върху плановете на компанията за експанзия на пазара в южната ни съседка Гърция. „Един от ключовите ни проекти през миналата година бе навлизането ни на гръцкия пазар. Това е свързано с оптимистичното развитие на бизнеса ни с Гърция през последната година и половина, като имаме наблюдения върху бизнеса с куриерски услуги там през последните 3 години. Определено има значително подобрение в очакванията на компаниите, занимаващи се с тази дейност. Те бяха доста засегнати от кризата, но в последните години има значително адаптиране и оптимизъм. Вече официално имаме права за опериране в Гърция, като вече имаме и собствена компания там“, обобщава членът на управата на Speedy.

Отправен бе и поглед към финансовите резултати на компанията и по-конкретно към 20-процентовия ръст на приходите й за 2016 на фона на спада от 40% на чистата печалба. „Бих определил 2016 за много добра година за Speedy, като ръстовете, които постигнахме в различните сегменти на бизнеса ни в страните, в които оперираме, на практика надхвърлиха нашето бизнес планиране. Също така успяхме да реализираме редица важни проекти. Един от тях е именно стартирането на бизнеса ни в Гърция, другият е свързан с развитието на мрежата ни от офиси в България. По всички тези проекти има доста разходи, свързани с реализацията им, като не всички могат да бъдат капитализирани“, заявява Данаилов. От думите му също така се разбира и каква е точната сума, дадена за инвестиции – над 14 млн. лв.

„Пазарът расте през последните 4-5 години. Очакванията ни са, че през миналата година той е нараснал с не по-малко от 10%, ще видим дали е така от официалните данни, които ще излязат към средата на 2017. Факт е, че големите компании в бизнеса постигат ръстове като нашия, дори в определени сегменти по-високи. Затова усещането ни е, че пазарът продължава да поддържа добър темп на растеж“, констатира гостът в студиото.

Коментирана бе и темата за амбициите на компанията на друг ключов за нея пазар – Румъния. „Румъния на практика е най-важният ни външен пазар. Там са съсредоточени около 1/3 от консолидираните ни приходи, като през миналата година те отбелязаха близо26% ръст. Като потенциал и размер румънският пазар е около 4 пъти по-голям от българския, така че имаме сериозен фокус върху развитието на бизнеса ни в Румъния“, заявява Данаилов.

Вижте подробен коментар за бъдещите плановете за развитие на Speedy у нас и в чужбина, за пазара на куриерски услуги като цяло, както и за перспективите за имплементиране на новите технологии в сектора:

 

Последни новини
Още от Investbook