Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри се стоварва върху осигурителната система

Иван Нейков в Investbook, 20.02.2017

Иван Нейков, председател на БИТСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Нейков, председател на БИТСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България няма демографски проблем, а нова демографска ситуация. Това каза Иван Нейков, председател на БИТСП и бивш социален министър на България, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов

"Преди 50 години обществата се деляха на три големи кохорти - младша, средна и старша генерация. Старшата генерация бяха хора, излезли от активен живот. Хората след 55 години вече се обявяваха за неактивни. Днес това е генерация, която произвежда блага. Ако говорим за неактивна генерация, тя е вече четвърта - така наречената група хора, които сами не могат да се справят с живота".

Новите технологии дават огромни възможности на хората на 60 години, които сега започват да излизат в пенсия хора, каза Нейков. "Те са съвсем на ти с дигитални технологии, с интернет, с технологичната революция. Тези хора тепърва ще защитават мястото си в обществото, в живота и от тази гледна точка има друго голямо предизвикателство по отношение на пенсионната система". 

По думите на Нейков с преминаването на кризата, със задвижването на икономиката трябва да се готвим за нов феномен. "Ще бъдат създавани нови работни места, но те ще бъдат за хора с много по-висока квалификация".

"Големият проблем на българската икономика е липсата на висококвалифицирани кадри и изведнъж този проблем се прехвърли върху пенсионносигурителната система. Расте броят на нискоквалифицираните работници (и като относителен дял, а донякъде и като абсолютен брой), които ще получават ниски заплати. А и приносът им към осигурителната система е малък. В резултат на това ще се увеличи натискът върху висококвалифицираните работници, било чрез увеличаване на осигуровки, било чрез увеличаване на данъци (защото половината от пенсиите ги осигуряваме чрез данъци, а не чрез осигуровки). И тук нямаме отговор на въпроса "какво да правим". 

Изпълними ли са предизборните обещания в България? Защо минималната работна заплата е толкова много дискутирана от държавните институции? Трябва ли в България да има диференцирана минимална работна заплата?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook