Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ако ЕС иска да продължи напред, трябва да пренапише правилата си

София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката, Investbook, 15.02.17

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Има ли поводи за оптимизъм сред привидно минорната картина на европейската икономика? Къде са проблемите на Европа и еврозоната и къде стоят тези икономически субекти, поставени в една равнина с най-голямата световна икономика – САЩ? Отговорите на тези и други въпроси дава в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов бившият заместник-министър на икономиката София Касидова.

„Номинално виждаме, че икономиката на Европа отбелязва ръст. Като че ли европейските институции и политици искат да ни убедят как оптимизмът продължава напред и как европейската икономика излиза от осемгодишната рецесия. Ако обаче погледнем по-задълбочено, виждаме и друго. Някои европейски общества са безкрайно ядосани, не са удовлетворени от това, което виждат, и не вярват, че тези икономически номинални показатели носят удобството на живот, което търсят“, отбелязва Касидова.

„Ако ЕС иска да продължи напред, трябва да пренапише правилата си“, допълва бившият финансов зам.-министър.

Защо Европа позволи да се стигне до тук? „Модерните икономики са построени върху модела на т.нар. финансово базирана икономика – финансовият и банковият сектор са основните играчи на пазара. Но този модел се финансира чрез дълг. Това е един урок, който европейските политици научиха – ако в една задлъжняла икономика няма икономически растеж, всичко, което този кредит носи, не е достатъчно“, отчита Касидова.

„Фондовите пазари са на прилично ниво, голяма част от финансовите активи също, което създава илюзията, че световната, дори европейската икономика е в баланс. Но тя е дълбоко дисбалансирана, защото именно тази финансово базирана икономика измества и компрометира капитализма като начин на уреждане на пазарното стопанство“, заявява още тя.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook