Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

In vino veritas – динамиките в българския винен сектор

Мария Стоева, енолог от изба Братанов, Investbook, 14.02.2015

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В тон с днешния празник в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов гостува енологът от изба „Братанов“ Мария Стоева. Тя коментира актуалните тенденции във индустрията на винопроизводство у нас, както и състоянието на сектора.

В началото на разговора Стоева засегна темата за образованието на технолог-винарите у нас. „България има много големи традиции във винопроизводството, имаме много лозя, много благодатни почви и климат и смятам, че всеки млад човек, който се е насочил към този бранш, може да се реализира, стига да има желание“, категорична е тя. Енологът сравни и системата на образование и квалификация на подобен род специалисти у нас и в чужбина, извеждайки някои аспекти, в които може да се търси положителна градация. „Във Франция се набляга много на лозарството по време на обучението. В България има разделение на технолог и агроном, а там двете неща се преплитат. Защото за един енолог е много важно каква е първичната суровина, с която разполага, за да направи вино“, допълни Стоева.

Специалистът коментира и отчетливото географско обособяване на винарските райони, което се наблюдава у нас. „По- голямото разнообразие от сортове и засети площи е в Южна България. Отчасти за това предразполага и климатът, защото голяма част от сортовете виреят най-добре там“, заяви тя.

Засегната бе и темата за динамиката на експорта на българско вино. „Между 2011 и 2015 имаше спад, но това се дължи на развиването на българската винена култура, българинът започва да развива повече интерес, по-добър усет за виното и затова се развива консумацията на местна почва – вътрешният пазар расте. Износът е насочен към страни като Великобритания, Швеция, САЩ, Полша“, коментира Стоева.

Изведени бяха и проблематичните точки на сектора. „Липсва цялостна маркетингова стратегия за износ и представяне на българското вино в чужбина, всеки за себе си подхожда като индивидуална единица в този аспект“, отчита Стоева.

Вижте повече във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook