Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Цветя и рози ли е за икономиката 14 февруари

д-р Александър Христов, PR експерт, и Гергана Иванова, управляващ експерт в The Smarts, Investbook, 13.02.2016

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Икономическите и маркетингови аспекти и динамиките в потребителското търсене около предстоящия 14 февруари коментират в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов PR експертът д-р Александър Христов и управляващият партньор в рекламна агенция The Smarts Гергана Иванова.

„През последните години има ръст. Темповете на потребление и продажби през последните години намаляват, но търговските промоции, особено когато става въпрос за хранителни продукти, захарни изделия и т.н., продължават да важат. Виното също отбелязва ръст, но не заради Свети Валентин, а заради другия празник Трифон Зарезан“, отчита д-р Христов.

„В България не се мери толкова ясно икономическият ефект от празника. Единствените цифри са свързани с туристическата индустрия и не можем да измерим точно в каква степен влияе 14 февруари. Но това, което ние като хора, работещи в сферата на рекламата и маркетинга усещаме, е еуфорията около този празник. Със сигурност има положително развитие около 14 февруари, но за съжаление не можем да го измерим“, допълва от своя страна Иванова.

Факт е, че ентусиазмът около празника намалява, отбелязва Христов. „Това, което трябва да направят компаниите от тук нататък, е да превърната тези моменти не в потребление в самия ден или около него, а в нещо по-дългосрочно, например да започнат да дават идеи на потребителите. Така компаниите могат да използват повода на тези празници, за да създадат по-дългосрочна потребителска лоялност“, каза още той.

Гостите в студиото изведоха и най-печелившите от празника сегменти на бизнеса – бижутерия, козметика, захарни изделия, ресторантьорство. „Интересното е, че тези, които успяват, са по-луксозните и по-скъпи брандове във всички тези категории“, отчита Христов.

„Тенденцията е да се пазарува все повече онлайн. Около 20% от подаръците за Свети Валентин в световен мащаб се пазаруват онлайн и ние като едно добре развито интернет общество следваме тези тенденции. Това ще се запази, още повече, че това е празник на младите, а именно те  са все повече и повече онлайн и пазаруват онлайн“, очертава актуалните трендове Иванова.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook