Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Гейминг индустрията ще продължи да расте бързо и в България

Доброслав Димитров в Investbook, 10.02.2017

Доброслав Димитров, предприемач, съоснователите на Imperia Online. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доброслав Димитров, предприемач, съоснователите на Imperia Online. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гейминг индустрията ще продължи да расте с бързи темпове. Това каза предприемачът Доброслав Димитров, един от основателите на Imperia Online, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

"Класическият геймър днес е на 30 години. Това е първото поколение, израсло с игрите, и когато порастваш, ти не спираш да бъдеш геймър, а просто имаш една огромна добавена стойност - ти си станал платежоспособен". 

"В България пазарът е много развит. Хората, които използваме интернет сме доста напред в сравнение със страните, с които обикновено се сравняваме", каза още гостът, но подчерта, че в същото време 40% от хората у нас никога не са използвали интернет и "буквално живеят в XX, а не в XXI век". 

"Няма рецепта за успех. Доказано е, че не можеш да повториш дори собствения си успех, камоли да копираш чуждия. Има няколко неща, които са изключително важни - трябва да си оригинален със сигурност, но трябва и да си достъпен. Защото не трябва да си толкова оригинален, че никой да не може да те разбере, ако искаш да достигнеш до милиони хора, а не до хиляда. В същото време играта трябва да бъде балансирана. Трябва да има платени опции, трябва да има и безплатна част. Ако са твърде дебалансиран, 90% от хората, които няма да ти платят така или иначе, няма да започнат да играят играта, а без тях онези 10%, които плащат, няма да дойдат, защото няма с кой да играят".

Игрите са жив продукт, който се развива постоянно - това е по-скоро услуга, а не продукт и постоянно се надгражда и осъвременява, обясни Димитров. 

Съветът на предприемачът към стартиращите компании е да излизат на пазара веднага, а не когато са готови с перфектен продукт - "с най-малкия възможен продукт излезте на пазара, за да верифицирате. Когато си пионер, дори да не си с най-качествен продукт, ти си пръв" и пазарът ще го оцени.

Другият фактор на успеха, посочен от Димитров, е, че компанията Imperia Online веднага е излязла и извън пределите на България. След три месеца я преведохме, добави гостът и обобщи, че днес тя е преведена на 20 езика и се играе в 194 държави по света.  

95% от завършилите академията "IT таланти" се вливат в индустрията и стават програмисти. В индустрията са влезли 180 човека - наши курсисти - през миналата година, а цялата индустрия е порасла с 900. Придали сме 20%. Всички индустрии, които твърдят, че страдат от липса на кадри могат да повторят нашия успех. Проблемът е, че хората не получават практическо обучение. ​

Какво е бъдещето на виртуалната реалност? Как предприемачът оценява стартъп средата, която в момента съществува в България? Каква е била първоначалната инвестиция на Imperia Online? Кои са преките конкуренти на компанията? Каква е идеята зад програмата "IT таланти"? Какви са измерителите за да бъде наречена успешна една образователна институция?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook