Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Френски компании инвестират €300-400 млн. в проекти в България

Стефан Дьолае, президент на Френско-българската търговска камара и Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Камарата, Investbook, 02.02.2017

Стефан Дьолае, президент на Френско-българската търговска камара и Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Френско-българската търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Дьолае, президент на Френско-българската търговска камара и Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Френско-българската търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Проблем е, че Франция е представена в България най-слабо от всички държави в Източна Европа. Основна причина за това е слабото познаване на страната във Франция. Не само в областта на туризма, но и като дестинация за правене на бизнес. В същото време България е заобиколена от държави, с които Франция има традиционни отношения – Гърция и Румъния. Но хубавото е, че доста от големите френски фирми започват да имат директно взаимоотношения с България, без да минават през съседните страни, което подпомага взаимоотношенията ни“. Това заяви в студито на Investbook с водещ Велко Каменов президентът на Френско-българската търговска камара Стефан Дьолае. В студиото гостува и директорът на Камарата Весела Тодорова-Мозетиг.

„България може да се позиционира в индустриални сектори, които са иновативни и които предоставят възможности. Тук има хора с познания във тези области. В средносрочен план има перспектива в производствения сектор, повече от половината френски инвестиции тук са в индустрията“, коментира от своя страна Тодорова-Мозетиг.

„Има сериозен интерес към инвестиции в България от страна на френски компании, стана ясно от думите на Дьолае. „Става за една фирма в областта на авиоиндустрията, която работи за големи компании като Boeing и Airbus. Това е предприятие, произвеждащо самолетни врати. Проектът предвижда да бъдат разкрити над 250 работни места, вероятно в района на Пловдив“, разкри президентът на Камарата.

„Това, което може би е по-важно, е, че имаме производствени предприятия, които вече са се установили в България. Същата тази фирма, която споменах- Монтюпе - има интерес и от инвестиции в Русе в размер на 80 млн. лева, друга има проект в Плевен за €30 млн.“, добави още Дьолае.

По думите на госта в близко време проектите на френските инвеститори у нас ще са в размер на €300-400 млн.

Гостите в студиото изтъкнаха като фактори, които биха привлекли инвестиции реформата на законодателството, съдебната система и образованието.

Подробните коментари на гостите по темата, както и разговор в една малко по-друга сфера – политическите предизвикателства, пред които е изправена Франция в светлината на предстоящите през пролетта избори там, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook