Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България е перфектно място за стартиране на софтуерен бизнес

Даниел Георгиев, основател на Iris, Investbook, 1.02.2017

Даниел Георгиев, основател на Iris. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниел Георгиев, основател на Iris. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Труден ли е ребусът, пред който са изправени младите предприемачи в България, започвайки собствен бизнес и каква е тайната на успеха в родните условия? На тези и други въпроси даде отговор основателят на програмата Iris Даниел Георгиев в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов, като също така разказа подробности за иновативния си проект.

“Iris е софтуер, който се инсталира на всички устройства – компютри, телефони, а в скоро време и на телевизори, и който прави екраните полезни за очите. За да работи всеки един екран, диодите в него светват и изгасват. Ние не го забелязваме, но докато това се случва, зеницата на окото ни се синхронизира с тези трептения. Идеята тук е, че се вдига максимално честотата на тези трептения, за да ни болят минимално очите“, споделя подробности за проекта си Георгиев. От думите му също така стана ясно, че друг начин за минимализиране на вредните ефекти от дългото стоене пред екран е намаляването вечер на синята светлина, която те излъчват.

Младият предприемач разказа и за повсеместния първоначален скептицизъм към идеята му, която впоследствие той сам развива в продукт, използван в над 180 страни по света от над 1 млн. потребители. „В България е по-добре, отколкото по света, защото е по-евтино. Ако с парите, с които започнах, бях в САЩ, нямаше да изкарам и месец“, категоричен е той.

Според Георгиев дали ще успееш у нас до голяма степен зависи от самия продукт. „Ако се занимаваш с производство и правиш нещо, което да продаваш на локален пазар, ще е доста трудно. За софтуер обаче, тук е най-доброто място в света. Малко хора го осъзнават, но това е така, защото тук е евтино, интернетът е страшно бърз. Какво повече е нужно?“, споделя впечатленията си гостът в студиото.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook