Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Възможности за строителството в big data епохата

Кристер Грьонвол и Бистра Папазова в Investbook, 31.01.2017

Кристер Грьонвол, технологичен директор и съосновател на норвежката компания coBuilder AS и Бистра Папазова, изпълнителен директор на coBuilder България Кристер Грьонвол, технологичен директор и съосновател на норвежката компания coBuilder AS и Бистра Папазова, изпълнителен директор на coBuilder България

Българските кадри в областта на строителството не познават достатъчно добре съвременните технологии, които се използват в строителството и това е пречка за бизнеса. Това каза изпълнителният директор на coBuilder България Бистра Папазова в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Тя коментира, заедно с главния технологичен директор и съосновател на норвежката компания coBuilder AS Кристер Грьонвол, възможностите за строителството, които предоставя използването на големите масиви от данни. 

"Това, което прави компанията coBuilder е, че да събира и да работи с данни за строителните продукти и материали, които се използват в сградите. Стремим се да съберем данни от производителите и тази информация да мине през всички участници в строителния процес. Данните се дигитализират и стандартизират, за да може всяка програма да ги прочете. Тази информация се записва в 3D модела на сградата, за да е ясно какви точно материали са влагани и да се използва и по време на експлоатацията и поддръжката ѝ", обясниха гостите. 

Данните позволяват и на самите строители да могат да изберат правилните продукти, които отговарят на изискванията на проектантите, каза Папазова. "Всяка информация, например цвят на дограмата на прозорците, се стандартизира така, че всяка програма да може да я прочете. Сега инфорацията обикновено се намира под формата на pdf-документи, а нашата система позволява тя да се закачи директно върху 3D молела и да може да се прочете". 

Опитваме се да дигитализираме сградите, като се изграждат определени стандарти, нещо, което всеки може да чете и използва. С въвеждането на стандарти ние го превръщаме в общ, стандартен език, чрез който строителната индустрия може да подобри вътрешната си комуникация, добави Грьонвол. "В момента няма нито една друга компания в света, която да се занимава с това, което правим. Строителното моделиране е свързано с 3D моделите и има много компании, които създават такива модели, но никой не използва информацията по начина, по който го правим ние. Никой не създава стандарти и общ език между различните страни в строителния процес, както се опитваме да направим ние".

"По-голямата част от работата на coBuilder AS  се извършва изцяло в България", заяви Грьонвол.

"coBuilder Bulgaria е основана пред три години и от двама души днес наброява 75, а плановете ни са да се разширим до 200 човека само в България през следващите 2-3 години".

Кои са факторите, привлекли норвежката компания в България? Какви са кадрите, които търси компанията в България?  Кои са клиентите, към които са насочени продуктите на компанията?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook