Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Има ли почва ангелското инвестиране в България

Милен Иванов, CEO Angels Club, Investbook, 24.01.2017

Изпълнителният директор на CEO Angels Club Милен Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Изпълнителният директор на CEO Angels Club Милен Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ангелското инвестиране е най-активната форма на инвестиция в целия свят и ние искаме да го пренесем в България. Това заяви изпълнителният директор на CEO Angels Club Милен Иванов в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria с Велко Каменов

Когато хора инвестират собствените си пари в компания (по-често стартъп) в замяна на дружествен дял с цел печалба, това е ангелска инвестиция, обясни Иванов. За 2015 средната инвестиция в Европа, направена от ангели е 19 хил. евро, добави той.

По думите му това е инвестиционен актив, който диверсифицира портфолиото на фирмата и вече все повече представители на бизнеса го правят. Не е нужно да си милионер, за да помагаш на стартъпи, добави Иванов. Той обясни, че ползата за младите компании е, че освен средства, получават ноухау, експертиза и контакти.

„По дефиниция ангелските инвеститори са активни инвеститори и хора с голям опит и солидна контактна мрежа, които искат да помагат и да творят. Те искат да участват в процеса на работа и да са част от решенията. Инвестирали са свои пари и е в техен интерес начинанието да е успешно. Ако един основател на стартъп не иска да му се месят в работат, то тогава е по-добре да се обърне към фонд за дялово инвестиране, фонд за рисково инвестиране или да изтегли банков заем“, допълни изпълнителният директор на CEO Angels Club.

Нашата цел е да организираме поне 100 ангели в България, които да извършват тази дейност групово, каза още той. Ще очакваме годишно всеки един от тях да инвестира най-малко 10 хил. евро в един стартъп, допълни Иванов. „Те, разбира се, могат да инвестират и 1 млн. евро., ако пожелаят. Но в началото очаквам да са по-плахи. Всички, които да получат такъв тип финансиране, могат да използват нашата онлайн платформа. До 30 януари всеки, който иска, може да се регистрира. Ще направим подбор на идеите, които искаме да подпомогнем и предполагам, че през април може би ще се случи реалното финансиране“, обясни още Милен Иванов.

Вижте повече!

 

 

Последни новини
Още от Investbook