Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Реалност ли ще се окаже логистичният център на Alibaba в България

Илиян Скарлатов, Mane Capital, Investbook, 17.01.2017

Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайските инвестиции, които са били реализирани у нас през последните години, са се случили въпреки държавата, а не заради някаква целенасочена политика, която да спечели доверието на китайските инвеститори. Това заяви управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов в Investbook с водещ Велко Каменов. Скарлатов коментира темата за китайските инвестиции у нас в контекста на новината от миналата седмица, с която правителството ни се похвали, че Alibaba може да построи логистичен център за Европа у нас. Илиян Скарлатов е финансов консултат за повечето китайски инвеститори у нас, като участва дейно в подготовката на финансовата част на мегапроекта Св. София.

Фактите са, че миналият понеделник високопоставени представители на Alibaba бяха в България и в течение на пет дни имаха натоварена програма, срещайки се с държавни представители и хора от бизнеса.

Това, което мен ме изненада, беше на колко високо ниво в организацията на компанията бяха тези представители, каза Скарлатов. Обикновено големите китайски конгломерати изпращат по-нисък калибър хора, добави той, подчертавайки, че добрата новина е именно високият ранг на представителите по време на първата визита на Alibaba в България.

Всяко правителство обича да отваря шампанското преди да има повод, каза Скарлатов. Но от една първоначална среща в България трудно може да се извлекат изводи дали една инвестиция ще се състои, допълни той. 

Китайските инвестиции у нас за последните 10 години са под 100 млн. евро, докато в съседна сърбия те достигат 1 млрд. евро, което е показателно за това, че стоим зле в това отношение дори спрямо съседни наши страни, които дори не са в Европейския съюз. Какво прави държавата, за да спечели доверието на китайските инвеститори, които искат да инвестират у нас и какво трябва да се промени, за да видим реализирането на големи инвестиционни проекти?

Вижте отговорите във видеото с целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Investbook