Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бъдещето на бизнеса в дигиталната ера

Юлиян Маслянков, TBI Info, Investbook, 09.01.2017

Участник в хекатон пише код. Снимка: John Taggart/Bloomberg Участник в хекатон пише код. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Как се преформатира и модернизира дейността на бизнеса в дигиталната ера и кои са последните технологични тенденции, които привличат компаниите? Отговорите на тези и други въпроси даде в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов управителят на софтуерната компания TBI Info Юлиян Маслянков.

„Гледайки глобално, дигиталната трансформация представлява не само навлизането на роботите и компютрите, а е и промяна на манталитета на хората. Тук в България няма как да изостанем от тази тенденция, защото това е промяна в човешкото съзнание, днешните младежи са в крак с технологиите, България е на едно от първите места по проникване на интернет“, обобщава Маслянков.

„Българския бизнес леко изостава от световните тенденции. Ние сме на последно място по проникване на системи ERP и CRM (системи за управление на ресурси, връзки с клиенти и др. - бел.ред.), отбеляза още той, добавяйки че все пак процеса търпи положително развитие поради все по-ниската цена на подобни програми. Проблем все пак остава манталитета на бизнеса, смята Маслянков. Според госта други фактори, представляващи пречка, икономиката ни е единствено и само ценово ориентирана, което пречи на качеството.

Основната причина да се тръгне към дигитализация е клиентът. Със сигурност трансформацията ще се случи, защото клиента притиска компаниите да я направят, категоричен е експертът.

Какъв е пътят на развитие на бизнеса в дигиталната сфера, в обозримо бъдеще ли ще се случи роботизацията на икономиката и каква е позицията на България в глобален мащаб в сферата вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Investbook