Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

ЕЦБ няма да затяга политиката въпреки повишението в инфлацията

Борис Петров, финансист, Investbook, 06.01.2017

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

„Факторите от двете страни на океана са доста различни. На първо място икономическият цикъл в САЩ е доста напреднал и доста по-устойчив, което води до нарастване на заетостта и съответно появяване на начални сигнали за дефицит на трудовия пазар. Оттам има натиск на т.нар. базисна инфлация, това е инфлацията, която не отразява цените на пресните хранителни продукти и горивата. В Европа имаме типично възстановяване на инфлацията, което се дължи на промяната на цените на хранителните суровини и от друга страна на възстановяването на цените на петрола и енергийните продукти“. Това каза в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов финансистът Борис Петров. „Факторите, които влияят на инфлацията в България са същите, които влияят на инфлацията в Европа“, допълни гостът.

„На фона на значителните запаси на петрол, които наблюдаваме в основните икономики, по-скоро тези ефекти, които забелязваме, се дължат на сезонни фактори. Не очаквам някакво значително нарастване на цените на петрола над референтните нива от $60 на барел. Не на последно място наблюдаваме поскъпване на американската валута, което по естествен начин влияе възпиращо на цените на енергийните компоненти, в това число и лекият суров петрол“, смята експертът.

 Подробен анализ на инфлационните тенденции и възможно ли е затягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка вижте във видеото: 

 

Последни новини
Още от Investbook