Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Киберсигурността – горещата тема на следващото десетилетие

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Investbook, 05.01.2017

Продавач показва софтуер на кола по време на изложение Снимка: Michael Short/Bloomberg Продавач показва софтуер на кола по време на изложение Снимка: Michael Short/Bloomberg

Какви са последните тенденции в киберсигурността и как да се държавите, корпоративния сектор и гражданите могат да се предпазят от хакерските атаки? На тези въпроси отговори експертът по киберсигурност Спас Иванов в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов.

 „Основен извод, който можем да изведем от миналата година е, че киберсигурността е гореща тема не само за 2017, а за следващото десетилетие, дотогава, докато не се научим да използваме новите технологии толкова бързо, колкото те излизат на пазара. В момента има огромен дефицит между това, доколко потребителите могат да използват новите технологии безопасно и правилно и скоростта, с която те се въвеждат в експлоатация“, заяви Иванов, добавяйки, че развитието на технологиите през изминалата година не само, че не е възпрепятствало хакерските атаки, а напротив – спомогнало е за разрастването им.

 В България има приета стратегия за киберсигурност, която трябва да се изпълни през следващите години, което обаче не доведе до развитие. Това е много хубава инициатива, но за да се приведат тези мерки в действие, те трябва да бъдат подкрепени от определени хора. Тези хора в момента ги няма, за да ги набавим, трябва да ги обучим, допълни още той. По думите му именно тук е дълбокото разминаване между стратегията за киберсигурност от една страна и стратегията за образование от друга.

 Много е трудно да се каже, колко са изгубили гражданите или бизнеса от хакерски атаки и изнудвания, защото няма регулации, които да задължават подобни действия да се докладват, смята експертът. „Откупите за такива престъпления се искат най-често в биткойн валута, която е непроследима“, пояснява Иванов.

 „В България има доста ограничено ниво на IT култура, предимно в институциите, което налага те да бъдат защитавани по по-специфичен начин. Постепенно някои държавни и частни институции започват да узряват. В този ред на мисли в нашата държава има пазар за услуги, свързани с киберсигурност“, отчита Спас Иванов.

 Повече за предизвикателствата пред киберсигурността, за ефективността, реална или имагинерна на наказателните мерки, които се опитва да въведе държавата за подобен род престъпления, както и как ще се води войната на бъдещето, вижте във видеото.

Вижте повече! 

Последни новини
Още от Investbook