Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Доставките с дронове с очаквания за сериозно развитие през 2017

Сотир Лазарков, Асоциацията за безпилотни летателни апарати, Investbook, 03.01.2017

Дрон прави доставки за компанията DHL Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Дрон прави доставки за компанията DHL Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Доставките с дронове са един от фокусите, концентриращи обществения интерес върху индустрията. Това заяви в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов Сотир Лазарков, председател на Асоциацията за безпилотни летателни апарати. Освен от придобилата световна известност първа подобна доставка от страна на Amazon, такава се е извършила и в Германия, припомни още той, допълвайки че подобни амбиции имат и френските пощи. „Това е една част от индустрията с дронове, която със сигурност ще направи сериозни стъпки през 2017“, смята Лазарков.

Сериозният проблем е в липсата на общи регулации и нормативна база не само в Европа, но и в света изобщо. Въздушното пространство е предназначено за въздухоплавателни средства, управлявани от хора, като роботите, навлизащи там започват да объркват нещата“, каза още председателят на Асоциацията за безпилотни летателни апарати.

Лазарков отчете като проблем рестриктивните политики на редица държави по отношение на достъпа на дронове във въздушното пространство. Положителното е, че се отварят вратите за редица иновации в сектора.

„В България, за съжаление, нямаме нормативна база по въпроса с достъпа на дронове до въздушното пространство, каквато има в редица европейски държави. Изчаква се раздвижване на европейско ниво, като ние след това да преведем и приложим в България“, допълни още той. Според него в българските условия има възможност да се отвори по-широка вратичка, поради не толкова натовареното ни въздушно пространство, като така се поощри бизнеса в сектора. Друга възможност за развитие е използването на големия софтуерен сектор у нас, като се създадат условия за съвместни проекти с производителите на дронове. Симбиоза може да се постигне и с транспортния и застрахователния сектор, както и със земеделието, смята Лазарков.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook