Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

ЕЦБ е с вързани ръце и излизането от политиката на QЕ ще мине през криза

Методи Цанов в Investbook, 27.12.2016

Методи Цанов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Методи Цанов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разхлабената политика на ЕЦБ, ниските цени на петрола, лекият спад на безработицата, отслабването на еврото и позитивният ефект от износа са причина за икономическия ръст на ЕС, но този ефект е цикличен и това циклично възстановяване вече губи силата си. Това каза икономистът Методи Цанов в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

Тъй като не се направиха ненужните реформи и не се появи нужното структурното възстановяване, наблюдаваме този нисък растеж в ЕС, обясни гостът.

„Единственото нещо, което прави политиката на ЕЦБ, е да купува време на политиците да правят реформи. Тя по-скоро влошава нещата. Може краткосрочно да олекоти някои негативи на пазарите, но дългосрочно ефектите от монетарните стимули намаляват с времето. ЕЦБ ще има все по-малък принос за икономическото възстановяване на еврозоната. Затова очакваме и по-нисък растеж през следващите години“.

Политиката на количествени облекчения (QE) на ЕЦБ няма да спре, каза Цанов. „Тя държи все повече и повече активи под свой контрол и няма как да ги разпродаде, защото няма кой да ги купи. Представям си един сценарий от типа на Япония – централната банка ще има все повече влияние, ще увеличи своя баланс и краят няма как да дойде с лекота, а по-скоро ще дойде с някаква финансова криза“.

„ЕЦБ е с вързани ръце и няма какво да прави“.

Какво е бъдещето пред икономиката на еврозоната в контекста на банковите кризи? Как ще се повлияе еврозоната от решенията на Фед?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook