Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Кредитният пазар в България през 2016 и 2017

Тихомир Тошев, кредитен експерт, Investbook, 26.12.2016

Тихомир Тошев, кредитен експерт, собственик на КредитЦентър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Тошев, кредитен експерт, собственик на КредитЦентър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази година бе изключително интензивна по отношение на кредитния пазар. След започналото възстановяване през 2015, през 2016 можем да кажем, че секторът със сигурност е излязъл от кризата. Лихвените нива вървят надолу, а интересът на клиентите - нагоре.  Това каза кредитният експерт Тихомир Тошев, собственик на КредитЦентър, в предаването Investor на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов

"Сделките с имоти се увеличават и най-сериозният ръст е в сегмента на ипотечното кредитиране, следван от потребителското и фирменото кредитиране. Годината започна с нива на ипотечните лихви между 4% и 5%, а в края на годината тези нива са между 3,6% и 4,5%".

Лихвите по депозитите се сринаха, каза Тошев. "Средно нивата са надолу с около 1 процентен пункт. В повечето големи банки се движат между 0,1% и 0,3%".

Между 2,5% и 6% са се движили лихвите по кредитите за бизнеса, като много силно влияние тук е оказвал профилът на кредитополучателя, обясни Тошев.

"Възможностите за намаление на лихвите по ипотечните кредити в България за 2017 вече са изчерпани, защото рисковата премия за България продължава да остава сравнително висока, но благодарение на голямата конкуренция на българския пазар очакванията ми са към края на 2017 лихвите по ипотеки да се движат между 3% и 4%".

Как се движат лихвите по потребителски кредити? Съизмерими ли са с тези на по-развитите пазари? Какъв е реалният ръст на ипотечните кредити на българския пазар? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook