Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво е бъдещето на IT сектора в България

Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, Investbook, 21.12.2016

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

“IT секторът през последните години расте, имайки предвид, че това е една високотехнологична индустрия, с висока добавена стойност. Не мога да си представя индустрия, която да расте, без да обръща внимание на дигитализацията, на цифровизацията, на IT услугите.“ Това коментира председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии Петър Иванов в предаването Investbook с Велко Каменов.

 “IT индустрията вече генерира над 6% от БВП, като плановете са през 2020, независимо от нивата на ръст на БВП, този дял да надвиши 10%. Възможността за ръст е голяма, поради високата добавена стойност на индустрията това ще означава сериозен ръст в платените данъци, в социалните осигуровки, включително и във възнагражденията на работещите в сектора“, коментира още Иванов.

 Експертът коментира още и проблема с изтичането на кадри от България и евентуалните възможности за привличане на чуждестранни специалисти за нуждите на IT индустрията в страната. „Със сигурност не можем да внасяме специалисти от Западна Европа, но около нас има обещаващи варианти около нас – Македония, Сърбия, Украйна, Молдова. В този сектор има специфики, отличаващи го от другите, например от медицинския. Докато там нашите кадри се обучават тук и после напускат страната, то в областта на информационните технологии първо че в съществен проблемът с обучението на кадри, второ недостигът е повсеместен“, заявява той.

Вижте повече!

Последни новини
Още от Investbook