Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Каква беше 2016 за имотния пазар в България

Иван Велков, член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти, Investbook, 13.12.2016

Иван Велков, член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обективните статистики не ни дават кой знае какви основания нито за огромен оптимизъм, нито за песимизъм. Имотният пазар в България се развива в една доста плавна траектория и следва много естествени вътрешни цикли. Той традиционно процъфтява в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора заради динамиката в икономиката на самите градове и стабилния пазар на труда. Извън тези градове ситуацията изглежда по много тъжен начин както за хората, които се занимават с тази индустрия, така и за крайните потребители. Това коментира Иван Велков, член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването Investbook с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му 2016 може да бъде определена като година, доминирана от местните участници и инвеститори. "Единични са случите, в които международен финансов инвеститор е закупил актив в България и те не винаги са били толкова ключови за сектора. В края на годината се очаква да видим интересни международни компании, които ще инвестират дългосрочно в България", поясни експертът.

По думите му интересът към ваканционни имоти се връща, но цените, на които те се търгуват, са много по-ниски от това, което е предполагал първоначалният им бизнес план.

Велков открои като положителна тенденция подобряването на качеството на сградите. "Съвременните европейски и световни тенденции могат да бъдат видени като проекти и реализация в София. Ако я нямаше кризата, София нямаше да изглежда толкова далеч в класациите за привлекателност и правене на бизнес", поясни той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Investbook