Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

3,2% икономически ръст е постижима цел за България

Даниела Везиева в Investbook, 07.12.2016

Даниела Везиева, зам. министърът на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Везиева, зам. министърът на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поставената от министерството на икономиката цел за икономически растеж е постижима. Ние сме в етап на излизане от икономическа криза. Това каза зам. министърът на икономиката Даниела Везиева в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Министерството на финансите правилно прогнозира тези нива, защото страната е финансово стабилна, но дали това ще продължи, ако влезем в период на политическа криза – мисля че не. Парите не обичат сътресенията". 

Това, че България е предвидила и предоставя насърчителни мерки, като сертификати за инвестиция клас А, Б и В, е един от факторите, които привличат инвеститори, каза Везиева. 

"От началото на годината са сертифицирани 18 проекта на обща стойност 297 млн. лева, с 4040 работни места. В процес на сертифициране са още 24 проекта на обща стойност 400 млн. лв. и около 6 000 работни места".

До края на годината може да се очакват и нови сертификати, каза заместник министъра на икономиката. 

В България, както и в Европа основната част от компаниите са МСП. Проблемът е че по-голямата част са свързани с услугите, а и високите технологии не достигат до МСП. Отвори схеми за да се увеличи добавената стойност в МСП поне два пъти.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook