Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Задълбочават ли се регионалните различия в България

Петър Ганев, икономист в ИПИ, Investbook, 01.12.2016

Петър Ганев, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Ганев, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните 5 години негативните демографски тенденции се запазват, предприемат се малки стъпки по отношение на политиката на местно ниво, а финансовата децентрализация не се случва в пълен мащаб. Въпреки това се забелязват положителни примерни с развитието в определени региони, които успяват да излязат от кризата. Това коментира икономистът от ИПИ Петър Ганев в интервю на Яна Строй в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria по повод петото годишно издание на "Регионални профили: показатели за развитие"

По думите му столицата вече успява да достигне средноевропейските градове (подобни градове в Централна Европа) по БВП на човек от населението. В същото време "София изпреварва над 2 пъти втория най-голям град в страната както по инвестиции, така и по БВП", посочи още Ганев. Въпреки това се наблюдават и някои негативи, допълни той, сред които липсата на добра администрация, сигурност, околна среда. 

Икономистът коментира и влиянието на европейските фондове върху развитието на регионите в България. По думите му изследването показва, че областите, които усвояват най-много европейски средства не успяват да догонят средноевропейското ниво на благосъстояние, както и да намалят разликата със София. 

Какво развитие на регионите трябва да очакваме през 2017, както и в дългосрочен план?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook