Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Накъде ще тръгне Куба след Кастро

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 28.11.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смъртта на дългогодишния лидер Фидел Кастро породи поляризирана, остра дискусия и не може да се намери балансна точка. Това коментира пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Ако се направим обективна оценка на ситуацията, ще видим тежкото положение на Куба през тези десетилетия на управление на Фидел Кастро. Тезата на поддръжниците на Кастро бе, че преди идването му на власт ситуацията е била още по-зле - страната е била контролирана от САЩ и целенасочено е поддържана без развитие. Но виждаме, че и това не е така. И преди идването на Кастро на власт икономическото положение в Куба е било доста по-добро". 

Факт е, че развитието на плановата икономика води до неуспех, каза още Сиркаров. "Липсата на адекватна ценова система и редица други причини водят до крах на икономиката, дори и страната да има богати природни ресурси. Цялата тази богата палитра от икономически грешки не са на база човешки капитал. Тезата, че планова икономика може да се управлява, но с правилните хора, е невярна". 

Раул Кастро вече започна някакви пазарни реформи и Куба може би ще тръгне по различен път, посочи анализаторът."Парламентът в Куба прие доста сериозен пакет, една доста рязка промяна – може би не чак толкова, колкото на много хора им се иска - но виждаме, че вече има почва за създаването на дребен и среден бизнес".

Не мисля, че Тръмп ще бъде пречката за либерализиране на търговията с Куба​, каза още Сиркаров.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook