Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Предимствата на електронното подаване на данъчни декларации

Деница Димитрова, старши мениджър Данъчна практика в Deloitte България, в Investbook, 24.11.2016

Деница Димитрова, старши мениджър Данъчна практика в Deloitte България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Деница Димитрова, старши мениджър Данъчна практика в Deloitte България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подаването на данъчни декларации по електронен път е идеален вариант, тъй като всичко се обработва автоматично и така се намалява рискът от грешки при въвеждането на данни и се облекчава работата на приходните органи. Това коментира Деница Димитрова, старши мениджър Данъчна практика в Deloitte България, в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя уточни, че според последния законопроект след второто заседание на бюджетната комисия се предвижда фирмите да подават задължително данъчна декларация по електронен път от 2018. 

"Идеята на тези законопроекти при първоначалната им редакция беше тази промяна да се направи задължителна както за физическите, така и за юридическите лица", обясни Димитрова, допълвайки, че засега моментът за по-малкия бизнес и физическите лица не е настъпил.

"Аргументите против въвеждането на задължително подаване по електронен път за физическите лица са напълно разбираеми към дадения момент, тъй като извън София и София-област НАП разполага с 22 офиса, които трябва да съберат съответната информация. Това би затруднило самите физически лица. Подаването по електронен път с квалифициран електронен подпис би увеличило и разходите, защото притежаването на такъв електронен подпис предполага плащането на около 50 лв. годишно, както и връзка с интернет", допълни Димитрова.

Според нея обаче промяна и за физическите лица неминуемо ще има, защото светът се движи в посока на все по-голяма дигитализация.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook