Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какви възможности предлагат борсово търгуваните фондове

Коментар на Владимир Сиркаров в Investbook, 16.11.2016

Димитър Вучев и Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев и Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последното десетилетие борсово търгуваните фондове (ETF) придобиват все повече популярност. Те са лесен и евтин инструмент, който е полезен за опериране в краткосрочно-средносрочен план и с който може да се създаде добър баланс в портфолиото. Това коментира пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в ефира на Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Сиркаров обясни разликите между ETF и взаимните фондове"ETF-ът като инструмент е смесица между директната търговия на финансовите пазари и взаимния фонд. При взаимните фондове ние инвестираме, купувайки дялове от самия фонд, който пък от своя страна е създал своето портфолио от капиталовите пазари. При ETF-а схемата е обратна. Ние купуваме акции на самия пазар, които са базирани на инвестирани активи в този фонд, с помощта на посредници". 

Анализаторът допълни, че при банкова или финансова криза физическото злато и сребро си остават най-добрата защита и златните или сребърните ETF няма да помогнат, особено в дългосрочен план. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook