Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво да очакваме от Тръмп и Фед

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров в Investbook, 11.11.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тръмп сериозно критикуваше Федералния резерв и косвено отправяше покана към Джанет Йелън да подаде оставка, защото се е провалила тотално в своята политика. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Обвиняваше я, че поддържа много сериозна експанзия, за да поддържа Барак Обама. Тезата на Тръмп е, че като се създава впечатление, че демократичният президент си е свършил добре работата, се оказва подкрепа на кандидатурата на Клинтън".

Федералният резерв е критикуван, че е една от основните причини за нестабилна икономика, за неустойчив растеж и несигурно бъдеще в следващите години. Съветниците на Тръмп дават да се разбере, че политиката на парични облекчения и ниски лихви е деструктивна и ще се опитат да спрат кранчето от федералната система и да прехвърлят отговорността и инструментите за подкрепа на икономическия растеж към фискалната политика, с фискални разходи – в инфраструктурни проекти, каза още Сиркаров.

"Това, че Тръм иска да реформира данъчната система е изключително важно. Данъчното бреме в САЩ е огромно. За малкия и средния бизнес това е убийствено. Поради тази причина и големи компании изнасят своето производство, своите печалби извън страната. Той иска да го спре с може би най-адекватният инструмент – намаляване на регулаторните режими".

От друга страна ще му бъде много трудно едновременно с намаляването на данъчното бреме да намали дефицитите, каза анализаторът. "Това е свързано с намаляването на харчовете на държавата. Имаше такава заявка, но не се казваше как да стане това. Тръмп дава една идея, опитва се да се измъкне с публично-частни партньорства". 

"Ако се направят рязко шоковите реформи, за които говореше в предизборната кампания, Тръмп много рязко може да загуби доверието". 

Въпреки че е доста успешен бизнесмен, управлението на публичните финанси е доста различна материя и трябва "да се пипа много внимателно", за да не се изправи пред проблеми, подобни на тези на Барак Обама, каза още Сикраров.

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от Investbook