Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Протекционизмът е най-антисоциалната икономическа идеология

Кузман Илиев в Investbook, 08.11.2016

Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протекционизмът става мода. Много видни политици, дори у нас, открито заявяват, че са протекционисти и се позовават на факта, че ЕС е протекционистичен. Протекционизмът е възможно най-антисоциалната икономическа идеология. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. ​

"Протекционистите привидно работят за благото на населението, да запазят работните места, да подкрепят местните производители, изолирайки ги от външна конкуренция, но това което на практика се получава е, че се оскъпяват вносни стоки, спрямо това, което тиха стрували без протекционистични законови ограничения. Обикновено това се прави в подкрепа на малък брой производители. Тази политика е квазиелитарна -  чрез закон се облагодетелства малка група производители, за сметка на голяма маса потребители. Подкрепяш производител, който е неефективен, неефикасен, само защото е роден. Това е абсолютно антисоциална мярка, която е много опасна. А когато леви политически субекти прегръщат такава политика, те удрят собствения си електорат". 

По думите на Илиев причината за популярността на протекционистичните възгледи в политиката, която "за съжаление се превръща в глобална тенденция" е, че "и левите, и десните са част от политическата система - и едните, и другите се опитват да придърпат обособени групи по интереси – производителите, които често се организират браншово и имат много силни лобита в парламентите". "Много често те дори са в дясно. Ето защо и десните са много често откровени квазипротекционисти".

"За съжаление има такава глобална тенденция – завръщаме се в най-черните дни на икономическите идеи, които са преобладавали в началото на 20 век. Ние смесваме политическият национализъм с икономическия, което е проблем".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook