Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бъдещето на роботизираните прахосмукачки

Доньо Иванов в Investbook, 28.10.2016

Доньо Иванов, управител на Certus Mercatus - България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доньо Иванов, управител на Certus Mercatus - България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До пет години очакваме роботизираните прахосмукачки в България да станат реална конкуренция на конвенционалните. Това каза Доньо Иванов, управител на Certus Mercatus - България, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. По думите на госта до преди пет години пазарът на роботизирани прахосмукачки в България, а и в цяла Европа е бил "символичен," но "от година на година потреблението расте".

"Темповете на продажби в България са между 25% и 30%, но тази година очакваме около 45% ръст. Тенденцията е подобна и в световен мащаб. iRobot, като генератор на идеите в тази сфера е пазарен лидер с над 70% пазарен дял в роботизираните прахосмукачки в световен мащаб. Но има пазари, като Испания и Полша, където е пазарен лидер не само в сегмента на роботизираните прахосмукачки, но и общо при всички продавани такива уреди - конвенционални и роботизирани. Постепенно тази тенденция се измества и на изток".

Предизвикателството към дистрибуторите на роботизирани прахосмукачки е, че "нашите стоки и уреди все още се възприемат като екзотични". 

"Основната разлика е че роботизираната прахосмукачка чисти сама, а не се навигира от оператор. Може да се пограмира почистване в различни дни и часове от седмицата. Почистването може да се стартира и дистанционно". 

Новият продукт, който е на пазара съвсем отскоро е роботизирана подочистачка, като средната цена на такъв уред е между 600 и 1000 лева, каза гостът. 

 

Последни новини
Още от Investbook