Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Защо бъдещето е на онлайн таксиметровите превози

Атанас Шарков в Investbook, 27.10.2016

Атанас Шарков, собственик на Taxistars. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Шарков, собственик на Taxistars. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Между 20-25% от потребителите на транспортни услуги в България вече използват онлайн канали за поръчка. Това каза Атанас Шарков, собственик на Taxistars, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

По думите на госта преди четири-пет години потребителите на онлайн платформата са били предимно технологично ориентирани мъже, млади хора на възраст между 25-30 години, а сега възрастовата група е между 25 и 50, като "все още има превес на мъжете, но през последните 6 месеца и жените започнаха да се ориентират към тези предимства". 

"Нашата компания акцентира на основния момент, че потребителят има правото и силата на информирания избор. След всяко пътуване човек оставя рейтинг. Получава информация за броя потребители, които харесват този шофьор. Имаме и понятието "нежелан шофьор". Целта ни е да се създаде един индекс на качеството. Не ограничаваме шофьорите, не се намесваме в избора на потребителите".

Бъдещето е на онлайн транспорта, категоричен бе гостът. "В момента транспортът е неефективно управляван. Всички сме свидетели, че паркингите в центъра на столицата в работните дни са пълни с автомобили, които 70-80% от времето стоят неизползвани. Чрез онлайн транспорта не само ще се постигне по-голяма производителност, но и ще се постигне облекчаване на градските условия на придвижване. То ще позволи и на компаниите да намалят част от натоварването на служителите си". 

На въпроса колко е лесно да се прави бизнес в България Шарков каза, че пазарът е труден, но "далеч не е най-трудният пазар, с който сме се сблъсквали". Като най-голям проблем той посочи "неразвиващата се регулаторна рамка":

"Нещата са замръзнали преди 20 години и ни е много трудно да провираме иновациите през остарялата нормативна рамка". 

До колко българския пазар е развит? Какви са дивидентите, които могат да извлекат компаниите, след старта на новата услуга на Taxistars за управление на бизнес пътувания? Кога се очаква да бъде осъществена на практика тази нова визия за транспортната среда? Възможна ли е 20% до 40% оптимизация на инвестициите, свързани с транспорт, на компаниите?

Вижте целия коментар:

 

 

 

Последни новини
Още от Investbook