Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Оставена на един крак, пенсионната система ще катастрофира

Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа, Investbook, 30.09.2016

Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на пенсиите по златното швейцарско правило през компонента, в която участват увеличението на осигурителния доход и очакваната инфлация, е относително обективна формула. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му въпросът е дали тази формула е била въведена навреме. "От една страна, когато тя беше въведена като такава, доходите от пенсии все още значително изоставаха спрямо доходите от труд. От друга страна обаче, пенсионната система беше вече значително изкривена чрез политически намеси в нея по отношение на размера на пенсиите. Последният най-тежък удар върху пенсионната система беше нанесен през 2008 чрез тогавашното увеличение на пенсиите с 10% извън златното швейцарско правило, когато бе разкъсана връзката между собствените приходи на системата и това, което тя дава, обясни Манолов. 

Той очерта основните проблеми и пречки пред подобряването на състоянието на пенсионната система, коментирайки проблемите с инвалидността в социалното осигуряване като цяло и концепцията и казусите, свързани с втори стълб на пенсионната система. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Investbook