Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Мизес – визионерът на бъдещето

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 29.09.2016

Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към днешна дата забележителният труд „Всесилната държава“ на австрийския икономист Лудвиг фон Мизес изглежда изключително актуален, очертавайки трендовете, на които ставаме свидетели в момента. Това коментира пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Кузман Илиев в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той открои интересни и важни моменти, които авторът на книгата очертава в своя труд. "70 години по-късно, след това, за което говори Мизес, виждаме нова реалност и тази реалност е плашеща от страна на огромните нива на публична задлъжнялост, регулациите, ролята на държавата в стопанския процес", отбеляза Илиев. 

Мизес обяснява, че създаването на глобално правителство и дирижирането на търговията на международно равнище ще има пагубен ефект, обясни той. Авторът е против идеята за световно правителство, защото смята, че това, което ще се случи няма да е световно правителство, ограничено в идеите на класическия либерализъм, а точно обратно – грубо казано, ще доведе до един световен социализъм, допълни още пазарният анализатор. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Investbook