Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

С какво изненада заседанието на Японската централна банка

Коментар на Владимир Сиркаров, Investbook, 21.09.2016

Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макар Японската централна банка да не промени основните параметри в политиката си, има две големи новини от заседанието днес. Едната е, че се постави гарантиран таван на цените на 10-годишните държавни ценни книжа на 0%, а другата - че ЯЦБ ще намали покупката на най-дългосрочните ДЦК. Това каза пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в ефира на Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му идеята при тавана на цените е, че ако те започнат да се понижават, държавата гарантира своята намеса на облигационния пазар с покупки на тези ДЦК с оглед поддържане на минимум нулева доходност. Според Сиркаров обаче идеята, че по този начин ще се постигне по-голяма инфлация и подобряване на икономическия растеж е емпирично и теоретично изключително лесно оборима и води до сериозни дисбаланси в дългосрочен план. 

"Намаляването на покупката на най-дългосрочните ДЦК има за цел да направи кривата на доходността малко по-стъпаловидна в края, с което банките да успеят да си вземат глътка въздух и да формират поне някакъв марж на печалбата. Това няма как да стане, защото кредитната дейност е изключително затруднена от това манипулиране на лихвените проценти", посочи анализаторът. 

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook