Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

София става умен град

Илиян Стоянов, съосновател на 6lowpan.io, Investbook, 19.09.2016

Илиян Стоянов, съосновател на 6lowpan.io. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Стоянов, съосновател на 6lowpan.io. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На 13 септември стартирахме мрежа за Internet of Things приложения. София се превръща в един интелигентен град по линия на интернет на нещата - вторият град в Европа след Амстердам с пълно покритие. Това каза съоснователят на 6lowpan.io Илиян Стоянов в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Нашата цел винаги е била да направим, така че като цяло да използваме по-оптимално ресурсите, коментира той. Основните приоритети, които си поставя компанията са умно земеделие и умно здравеопазване.

"Една базова станция ни струва около 250 евро", заяви Стоянов. Разполагаме с 10 външни и няколко вътрешни базови станции в София. Експертът коментира още каква критична маса от хора трябва да са свързани към мрежата, така че тя да функционира по-добър начин. "За разлика от стандартните мобилни мрежи не разглеждаме потребителите като хора, а като сензори. Критична маса би могло да бъде една линия на градския транспорт, за да се събира толкова детайлна информация, така че да дава много добро състояние на градската среда."

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook