Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Образователната и здравната реформи са ключови в битката срещу неравенството

Икономистът Евгений Кънев в Investbook, 14.09.2016

Икономистът Евгений Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът Евгений Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България образователната и здравната реформи са ключови за дългосрочния успех на нацията. За да имаме конкурентна икономика в световен мащаб, е необходима радикална образователна реформа, която да даде равен достъп на повече деца до образование. Това каза управляващият съдружник на консултантската компания "Маконис" Евгений Кънев в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира проучването на социологическата агенция „МаркетЛинкс“ за нагласите към данъчната система, според което над 90% от българите посочват неравенството като най-сериозния икономически проблем у нас.

По думите на икономиста той не може да се реши за 1-2 години, тъй като ако се приеме вариантът за принуда от страна на държавната власт за създаване на равенство, това ще доведе до катастрофа. Кънев заяви, че трябва да се уважи природният феномен, че хората се раждат неравни и не могат да имат равни доходи. 

Според него е неправилно да се настоява за увеличаване на данъците или въвеждане на прогресивно данъчно облагане, тъй като по отношение на приходната част на бюджета има резерви в посока акцизи, а не данъци. Преди това обаче трябва да се започне от съкращаването на неефективните разходи и проблемите с корупцията при обществените поръчки, смята той.

"Задължително трябва да има междинно звено между възложител и изпълнител, което да бъде арбитър в този процес и да не е пряко подчинено на изпълнителната власт", каза икономистът, допълвайки, че въвеждането на електронно управление също ще ограничи порочните практики в системата.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Investbook