Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво се крие зад големите разпродажби на пазарите

Коментар на Кузман Илиев в Investbook, 12.09.2016

Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спокойното лято за инвеститорите беше прекъснато от започналите миналата седмица в петък големи разпродажби при всички класове активи - акции, облигации, дори недвижими имоти. Това коментира пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Кузман Илиев в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му причината са страховете, че централните банки под една или друга форма ще започнат да вдигат лихвите или ще спрат количествените улеснения. "Всичко започна от четвъртък, когато Марио Драги не беше убедителен, че ще увеличи стимулите. За Японската централна банка излязоха анализи, че тя започва да остава без активи, които да купува. Тоест няма как тя гъвкаво и безпроблемно да налива ликвидност на пазарите", поясни Илиев, допълвайки, че сериозните сътресения са започнали от пазарите на държавен дълг. 

Анализаторът обясни, че заради отрицателната доходност капиталите от Европа и Япония са се насочвали към САЩ, но сега те започват да се връщат обратно. Създава се и сериозно предизвикателство за развиващите се пазари.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook