Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България има прагматичен интерес от ТПТИ

Иво Петров в Investbook, 09.09.2016

Иво Петров, консултант в ритейл индустрията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Петров, консултант в ритейл индустрията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Със сигурност Brexit не облекчава процеса на преговорите, но и със сигурност не прави нещата невъзможни. Просто политиката трябва да бъде водена не на една и даже не на две скорости за решаването на проблеми. Преговорите продължават. Това каза консултантът в ритейл индустрията Иво Петров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Той коментира бъдещето и проблемите на договора за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Като „изключително прибързано становище“ определени Петров изказването на немския министър на икономиката Зигмар Габриел, който „предрече смъртта“ на ТПТИ. „Не случайно няколко дни по-късно в официално становище на Европейската комисия това бе категорично опровергано“.

"Белият дом също в официално становище заяви желанието за приключване на преговорите до края на годината, което е доста оптимистичен сценарий. Едва ли такова споразумение в комплексния си вариант може да бъде сключен до 31 декември 2016 година, но това не изключва активното участите и придвижване на процеса към следващи фази".

Стига да има политическа воля, а такава има, каза още Петров, споразумението може да бъде разделено на различни фази, а някои спорни точки могат да бъдат отложени. "Две от тях са най-популярни и са най-проблемни – арбитражите при спорове и стандартите при храните".

Как България защитава своите интереси? Какво трябва да бъде участието ни в техническия диалог? Каква е ролята на българската политическата заявка и връзката с посланията към инвеститорските среди?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook