Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Румъния ще бъде най-големият конкурент на България за газов хъб

Иван Хиновски, председател на БЕМФ, в Investbook, 07.09.2016

Иван Хиновски, енергиен експерт на БЕМФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Хиновски, енергиен експерт на БЕМФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В областта на газовата геополитика и на политиката по изграждане на регионален енергиен съюз Румъния вече изпревари България. През последните 6 месеца в северната съседка на България заедно с европейски енергийни експерти, пристигнали в Букурещ, се обсъжда енергийната стратегия за регионалния енергиен съюз, който ще бъде изграден в Югоизточна Европа. Румъния ще бъде най-големият конкурент на България за един такъв проект. Това каза председателят на БЕМФ Иван Хиновски в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му идеята за газов хъб „Балкан“ е добра. Ако бъде реализиран един такъв проект, България би имала изгода във всички аспекти – като пазар, заетост, сигурност на доставките, геополитика. Най-важното е да се изсветлят икономическите характеристики на проекта, защото те са в основата на неговото бъдеще, коментира енергийният експерт. Инвестицията за изграждане на газовия хъб се определя на около 3 млрд. евро, отбеляза той. 

Хиновски коментира още потенциала пред реализирането на газов хъб "Балкан". „Нашият регион по принцип е газово гладен. Поначало страните от Югоизточна Европа - България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина са с ниска степен на битова газификация. Очаква се в резултат на решенията на конференцията по опазване на климата в близките години тази степен да се развие до нивото на страните от Западна Европа, където използване на газ за битови цели достига над 50-60%. Това е голям потенциал".

По думите му другият потенциал се крие в износа към Италия и Австрия, защото това са страни, които имат високо потребление на газ. При една добра цена, която инвестиционната компания, разработваща проекта, би предложила, могат да бъдат изместени традиционните доставчици на газ за тези страни, обясни още експертът.

Последни новини
Още от Investbook