Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Може ли да се предотврати инвазията на кибертероризма през социалните мрежи

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, в Investbook, 05.09.2016

Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има няколко технологични пречки, за да се предотврати инвазията на кибертероризма през социалните мрежи. Те са свързани с количеството потребителски активности, които Twitter, Youtube и Facebook генерират на ден. Това каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всяка минута в Youtube се качва 400 часа видео, което няма как да бъде филтрирано без някой да прегледа неговото съдържание. 500 млн. туита на ден е средният обем на Twitter, отбеляза още той. "Не съществува технология в момента, която да прегледа тяхното съдържание и да отчете дали става въпрос за тeрористичен туит, който пропагандира нещо незаконно или свързано с Ислямска държава, или просто нещо, което коментира легална тема", поясни експертът. Във Faceboоk например във всяка минута се качват 250 хил. снимки и се извършват около 140 хил. промени на статуси. "Няма технология, която да може да ги обработи без човешка намеса и предотврати тяхната употреба", допълни Иванов. 

В момента единствено САЩ и Австралия имат предприета политика в предотвратяване на подобен тип кибертероризъм, коментира още той. Донякъде се включва и Канада, където специално обучени военни следят за подобни специфични активности в мрежата. Въпреки това, става въпрос за изолирани опити на всяка една страна, чиято цел е не толкова да елиминира присъствието на Ислямска държава, колкото да елиминира присъствието ѝ в конкретна територия, заяви експертът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook