Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Икономиката на Великобритания – а сега на къде?

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 26.08.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Brexit постави на масата много въпроси, свързани с бъдещите ефекти на монетарните стимули в икономиката на Великобритания. Това каза пазарният анализатор на Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. “Голяма част от анализаторите подкрепят активната намеса и от страна на държавата, и от страна на централната банка, в икономиката на Великобритания“.

„Подкрепят, както намеса от монетарна гледна точка – повече експанзия от страна на Английската централна банка, така и - повече фискални стимули“.

Има специалисти, които съчетават тези два елемента, има и други, които се бият кое е по-ефективното – кейнсианците срещу монетаристите, каза още Сиркаров.

„Съществуват и мнения, че активната намеса и на централната банка, и на правителството, не води до добри резултати, а напротив – задълбочава проблема с дългосрочните дисбаланси, които така или иначе са налични в Европа като цяло. Може би Великобритания стои малко по-добре в това отношение“.

Къде е проблемът при новонапечатаните пари? Какви са функциите на държавата? Дали фискалното стимулиране се различава от монетарното - какви са дефектите и ефектите на двете опции?

 

Последни новини
Още от Investbook