Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ценовите контроли са в основата на проблемите на Венецуела

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 25.08.2016

Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ценовите контроли са в основата на сериозните проблеми, които изпитва Венецуела към днешна дата. Това коментира пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде и показателен пример за сегашната ситуация в страната. Президентът Карлос Андрес Перес от 1975 въвежда сериозен ценови таван на т.нар. царевични питки – една от основните храни във Венецуела. Това води до изключителен недостиг на тази стока и сериозно недоволство сред обществото, принуждаващо производителите да започнат да предлагат други алтернативи. Историята показва, че самият президент при втория си мандат през 1989-1993 премахва наложения ценови таван, което води до връщане на нивата на производство на царевичните питки до равнищата от преди повече от 10 години и дори до увеличаването на конкуренцията в сектора. Цените спадат по естествен път, което е показателно, че чрез централизирана намеса не се постигат ефективни и ефикасни резултати, обясни Сиркаров. 

Стъпките за стабилизиране на икономиката на Венецуела преминават през премахването на ценовите тавани и сериозните правителствени интервенции в икономиката, смята още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook