Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Резултатите от стрес тестовете на банките в България не са изненада, но са добър ход

Оливер Рьогл, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзен Банк, 25.08.2016

Оливер Рьогл, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзен Банк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Оливер Рьогл, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзен Банк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от стрес тестовете на банките в България не поднесоха изненада, тъй като още преди провеждането на прегледа на качеството на активите беше ясно, че капиталовата адекватност в България е на много високо ниво. Това каза председателят на УС и изпълнителен директор на Райфайзен Банк Оливер Рьогл в интервю на Яна Строй в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него провеждането на стрес тестовете върху цялата банкова система в България е бил необходим и оправдан ход заради известната несигурност на пазара през последните две години в контекста на фалита на КТБ.

Добрите резултати от стрес тестовете на Райфайзен Банк са потвърждение за верния път и дългосрочната стратегия, която следва банката, заяви още Рьогл. По думите му още едно значимо потвърждение е непрекъснатото намаляване на съотношението на дългосрочните лоши кредити. Райфайзен Банк има един от най-ниските коефициенти в банковия сектор в България. "Основната цел на банката сега е почистване на портфейла си и съсредоточаване върху развитието на отношенията с клиенти във всички сегменти", отбеляза той. "Ние сме световна банка и се стремим да останем такава", посочи Рьогл. 

Той коментира още отражението на стрес тестовете и проверката на качеството на активите върху работата на Райфайзен Банк, методологията на стрес тестовете и можем ли да направим паралел между ситуацията в българския банков сектор и някои други европейски страни. 

Големият проблем, с който се опитват да се справят всички европейски банки  в момента, е лихвеният процент. Ситуацията с наказателните лихвени проценти, наложени от ЕЦБ и местните банки, е сходна в цяла Европа, както и в България, коментира още той.  

 

Последни новини
Още от Investbook