Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Спадът на обръщаемостта на парите не трябва да ни притеснява

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 23.08.2016

Пазарният анализатор Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пазарният анализатор Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сериозният спад на обръщаемостта на парите не би следвало да ни притеснява. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Анализаторите от Bloomberg сочат като притеснителен фактът, че имаме много сериозен спад в паричното обръщение, с аргумента, че когато паричното обръщение се понижи, можем да очакваме сериозен спад на капиталовите пазари и забавяне на икономическата активност, каза Сиркаров.

"Според много икономисти обаче, обръщаемостта на парите не е фактор, който участва в създаването на икономическия продукт. Това е просто една пропорция. Важните елементи са свързани с производството на стоките и услугите". 

В една ситуация на тотално разбъркване на бизнес-калкулацията след сериозни фискални стимули, след сериозни парични стимули, след "доста раздути най-различни сектори", от имоти до ДЦК, "икономическите актьори не инвестират по съвсем разумни причини", каза още анализаторът. "Спадът на обръщаемостта на парите може да ни покаже, че има проблем, но решението не е да се опитваме да покачим този показател чрез монетарни инструменти, защото той сам по себе си не е фактор, с който трябва да борим". 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook