Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Трудовите отношения изсветляха

Явор Алексиев в Investbook, 19.08.2016

Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата конюнктура не предполага криене на доходи. Най-важното на пазара на труда е продължаващото създаване на работни места в частния сектор. Това каза Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. „С месец юни месеците на поредно създаване на работни места станаха 18, като последните 6 са и най-силните“.

"Да, икономиката продължава да създава работни места и това е един очакван ефект," каза Алексиев. По думите му пазарът на труда следва икономическия растеж: "Когато фирмите видят, че печалбите им се вдигат, оборотът се увеличава те са по склонни да наемат повече хора на работа".

"В идеалния свят ще имаме повече хора, заети в сектори с по-висока добавена стойност. Това означава по-висока заплата, по-висока средна заплата, по-хубав живот за всички. Но с оглед на това, което видяхме през последните три години това е добра новина, че икономиката дръпна достатъчно, за да може да изтегли и някои от по-нископлатените сектори". 

Дали трябва да ни притеснява създаването на нископлатена заетост? Кои са секторите, които извършват реинтеграцията на трудовия пазар? Защо трябва да отпаднат минималните осигурителни прагове? Дали трудовите отношения са излезли от сивия сектор?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook