Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Половината от субсидиите за висше образование отиват напразно

Доц. Григор Сарийски в Investbook, 18.08.2016

Доц. Григор Сарийски, икономистът, БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Григор Сарийски, икономистът, БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти половината от всички работещи висшисти в България не упражняват дейност, изискваща придобитата в университета квалификация. Това каза икономистът доц. Григор Сарийски, БАН, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Той коментира изявлението на финансовия министър Владимир Горанов за намерението да се увеличат държавните разходи през 2017 година за образование и сигурност.

„През 2014 година субсидиите за висшето образование са били около 430 млн. лева. На практика половина от тези пари са отишли напразно. Хората, които са получили висше образование, не го използват и няма смисъл от тези пари“.

Според последната статистика на Евростат, най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, а най-високата - в Люксембург, каза още икономистът.

Какви са финансовите ефекти от гарантираната минимална работна заплата? Каква е ползата от проведените стрес тестове в банковата система? Изненадващо ли е изявлението, че България няма да се нуждае от нови заеми през 2017 година?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook