Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Лизингът в България - с шанс за реален ръст, ако тенденциите се запазят

Ивайло Делийски в Investbook, 18.08.2016

Ивайло Делийски, директор лизингово финансиране в Интерлийз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Делийски, директор лизингово финансиране в Интерлийз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Едната част от данните за представянето на лизинговия сегмент в България говорят за сериозен оптимизъм, най-вече в частта за реализирания нов бизнес и сключените сделки през тримесечието април – юни. Там има ръстове от порядъка на 9% в сравнение със същия период на миналата година. Нещата стоят по-различно, когато говорим за портфейла на лизинговите компании. Там нямаме осезаем ръст". Това каза Ивайло Делийски, директор лизингово финансиране в Интерлийз, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Имаме ръст в новия бизнес, а нямаме ръст в портфейлите. Факторите могат да бъдат различни", обясни Делийски. По думите му една от причините е, че амортизацията на портфейлите е "достатъчно голяма, така че дори този ръст не може да компенсира общите портфейли на компаниите". Друга причина според него са "вътрешнофирмени транзакции, където се осчетоводяват стари сделки като нов бизнес".

"Все пак можем да си позволим да погледнем по-оптимистично: ако това се запази като тренд, наистина ще имаме реален ръст на лизинговата дейност в България".​

Делийски каза още, че по принцип лизинговата услуга се ценообразува "винаги по-скъпо от банковата", но в България в не малко случаи тя се оказва дори по-евтина, "специално за ритейл продукти, като лизинг на автомобили". Ако при банките лихвата за автомобилно кредитиране е 5% - 6%, а лизинговите компании предлагат лихва около 4% - 4,5%.

Каква е прогнозата на специалиста за бъдещото развитие на бранша, какви са ползите от това една компания да бъде "предвидима" в непредвидими времена и какви са проблемите на лизинговите компании при работата с европейски проекти?

Очаквайте видео с целия коментар.

 

Последни новини
Още от Investbook